Rozhovory
O2 Žije Příběhy

Michal Marhan: Díky práci na poloviční úvazek získávám lepší profesní rozhled

Lucie Svobodová
aktualizováno 22. 11. 2023
Sdílet článek

V O2 se snažíme podporovat zaměstnance ve sladění jejich osobního a pracovního života a jako jednu z cest vnímáme možnost práce na zkrácený úvazek. A tak ať už jde o rodiče, kteří se chtějí věnovat svým dětem, kolegy experty, kteří vyučují na vysokých školách nebo ty, kteří mají své vlastní projekty, hledáme cesty, aby dělali to, co je naplňuje a baví nejen v O2, ale i mimo něj. Proč se pro poloviční úvazek rozhodl náš UX specialista Michal?

Michale, v O2 pracuješ rok a půl. Čemu ses věnoval před tím?

Před nástupem do O2 jsem pracoval na technickém vývoji webu v bance, která na českém trhu skončila. K tomu jsem studoval na vysoké škole. Studiu se věnuju pořád, i když mi naštěstí zbývá už jen diplomka. Školu určitě chci dokončit, a to je jeden z důvodů, proč pracuju na zkrácený úvazek.

Kudy vedla tvoje cesta k pozici UX specialisty v O2?

Jsem technicky zaměřený a jedna z oblastí, kterou jsem v softwarovém vývoji zatím neobjevil, bylo právě UX. Začal jsem se mu postupně věnovat už v předchozí práci. Pak mi tehdejší kolega řekl o volné pozici v O2, která mě zaujala. Byli otevřeni přijmout někoho na poloviční úvazek a vybrali mě.

Co přesně máš v digitálním týmu O2 na starost?

Snažíme se uživatelům, tedy současným i potenciálním zákazníkům, kteří přijdou na náš web, zpříjemnit jeho návštěvu. Naším cílem je, aby co nejjednodušeji našli, co hledají – ať už se to týká nákupu nové služby, nebo potřebné péče.

Co tě na tom baví?

Výhodou je, že služby O2 využívá velká část populace, která navštěvuje i web. Z pohledu UX je pak třeba kvantitativní A/B testování, kdy ověřujeme dvě varianty webů, mnohem snazší, protože návštěvnost webu je obrovská. Líbí se mi ten zásah – vím, že to, co udělám, uvidí hodně lidí. A s tím je spojena i pokora neudělat nějakou hloupost.


Proč ses rozhodl pro práci na poloviční úvazek?

Mám rád určitou variabilitu. Do teď mi ji dávala škola, kde jsem se víc zaměřoval na softwarový vývoj a architekturu. To je něco, co mě baví. Tím, že se mi uvolnil nějaký čas, protože předměty ve škole mám všechny hotové a zbývá mi jen diplomová práce, tak se věnuju i jiným projektům zaměřeným na jinou technologickou oblast, než se věnuju v O2. Využívám toho, že jako student nemám žádné závazky, to mi dává odvahu zkoušet nové věci. A chrání mě to vůči vyhoření. 

Cením si toho, že můj šéf a celkově vedení O2 se snaží nalézat stále nové projekty, ale myslím, že kdybych si jen navýšil úvazek, tak snáz upadnu do stereotypu. To, že se zároveň věnuju i jiným projektům, může být přínos i pro O2. Zachovávám si díky tomu profesní rozhled a nemám klapky jen na dvě patra jedné budovy. Myslím, že obzvlášť v oblasti technologií by se člověk měl snažit stále držet krok.

U částečného úvazku zmiňuješ výhody jako flexibilita a variabilita. Vnímáš i nějaké nevýhody?

Když se člověk věnuje více aktivitám, musí počítat s tím, že se časově budou prolínat. Na to je potřeba myslet, pokud takovou formu práce někdo zvažuje. Nosíte v hlavě víc věcí najednou, to může být nevýhoda.

Máš nějaké tipy, jak skloubit práci na více projektech?

Připomínky v mobilu. Když člověk pracuje ve více prostředích – ať už kombinuje práci a školu, nebo víc pracovních projektů, je dobré mít jeden „zápisník“ s check listem. To se mi osvědčilo. Taky nemám přesně alokované dny na určité věci, jsem poměrně flexibilní. To je podobné jako se sportem – kdybych se chtěl naučit hrát tenis a věnoval se tomu jednou týdně, tak to vždycky zapomenu. Já radši přijmu schůzku nebo odpovím na e-mail i ve chvíli, kdy nejsem zrovna v O2. Čas, který tomu věnuju, si pak můžu odečíst jiný den. Pracujeme agilně, ve scrumu, takže se pravidelně účastním ceremonií a mentálně jsem online pořád. Nikdo mi pak nemusí dávat neustálé status updaty, jsem pořád v obraze.

Momentálně běží náborová kampaň s claimem „Chceš víc“. Co je podle tebe to „víc“, co může O2 zaměstnancům nabídnout?

Vážím si lidí, které mám kolem sebe, a zkušeností, které tu získávám. O2 je technologická firma, takže snad může nabídnout i hodně možností, kam se posunout.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“